Post Info TOPIC: Kardinaal Simonis klaagt over de champagne na de pauskeuze
Ernesto Morbilo

Date:
Kardinaal Simonis klaagt over de champagne na de pauskeuze
Permalink   


Kardinaal Simonis lekt over conclaaf

Hij zou niet "indirect of direct" geheimen verklappen, maar kardinaal Simonis heeft wel degelijk de nodige inside informatie gegeven over het voor hem triest verlopen pauskeuze. Hoewel behoudende katholieken baden voor een Nederlandse paus, maakte Simonis bij de Britse bookmakers geen enkele kans. Daar stond de Utrechtse aartsbisschop op de allerlaagste plaats. Met een kans van 1 op 118, terwijl er maar 117 kardinalen zouden deelnemen aan het conclaaf. Op dinsdag 26 april 2005 riep Simonis zijn staf, priesterstudenten en parochianen van de Utrechtse kathedraal bijeen om over zijn conclaaf in Rome te spreken.In tegenstelling tot wat de Italiaanse media berichtte, sprak hij over een "broederlijke sfeer" op het conclaaf. In het zogeheten preconclaaf werd een panorama geschetst van de problemen en uitdagingen van de wereldkerk. Nou, dat was helemaal niets voor Simonis. Paus worden wekte bij de kardinaal medelijden voor de man die deze taak moest volbrengen. Hij moest er niet aan denken dat die gebeden in Utrecht zouden worden verhoord.


Voor zijn vertrek naar Rome verwachtte de kardinaal dat een Italiaan tot paus gekozen zou worden. Wie hij zelf in gedachten had, mocht hij niet vertellen. Het was zo-wie-zo al een unicum dat de kardinaal onspannen van allen en nog was uitflapte over het conclaaf..
In elk geval wilde de kardinaal de indruk wekken dat hij slechts door 'lang bidden en veel nadenken'hij zelf tot een keuze kwam. De constitutie over de pauskeuze had hem op het hart gedrukt enkel de persoon te kiezen die geschikt is voor het pausambt. Andere factoren mogen geen rol spelen. En als de beste kandidaat, zoals Joseph Ratzingen, een houten klaas is? "Dan is ´ie maar een houten klaas," aldus de kardinaal.

Berichten in de media dat het Domus Sanctae Marthae een luxe-hotel is, weerspraak de kardinaal. In vergelijking met de overdadige luxe van het Aartsbisdommelijk Paleis van Utrecht, moest de Hollandse Kerkvorst genoegen nemen met 'een eenvoudige kamer'. Dit ongerief werd achteraf goedgemaakt omdat het kamertje van Simonis slechts twee kamers verwijderd was van de toekomstige paus Benedictus XVI. Die zou hebben geklaagd over het gesnurk van Simonis.


Verder was het afzien voor de kardinaal, die in Italië graag een flesje Valpolicella of Barbera achterover slaat. 'Ook de drankjes waren sober', volgens de kardinaal. Daar bleef het niet bij. De Utrechtse Kerkprins wordt thuis dag en nacht bediend door twee toegewijdde nonnen. Maar tijdens de vergaderingen van het conclaaf 'werd er geen personeel toegelaten, dus geen koffie maar water.'
Ook klaagde de kardinaal over de kwaliteit van de champagne na de pauskeuze.
'Dat was spumante, het goedkoopste van het goedkoopste!'
Wat goedkope wijnsoorten betreft is kardinaal Simonis een groot kenner. Regelmatig treffen Utrechtenaren de kardinaal bij Dirk van den Broek. Als deze een aanbieding hebben op dit gebied, neemt de kerkprins zelfs twee grote boodschappentassen mee!


De grenzen van de geheimhouding overtrad de kardinaal ontspannen. Zo onthulde hij nonchalant dat de eerste stemming "oriënterend" was en dat de zaken zich daarna begonnen uit te kristalliseren.
Opmerkelijk was ook dat de kardinaal er niet voor schroomde kardinaal Ratzinger te citeren. Toen eenmaal de keuze op hem was gevallen zei deze bescheiden: "In een geest van gehoorzaamheid aanvaard ik het." Dezelfde woorden waarme Simonis destijds zijn uitverkiezing tot bisschop van Rotterdam aanvaarde.__________________
Page 1 of 1  sorted by
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard