Het dogma is het absoluut allerlaatste waar de kerkelijke bureaucratie zich druk om maakt. En ook de meest verstandige mensen vinden zoiets waanzin. De laatsten die zich eraan waagden waren de Piussen IX en XII. Sedert de vrijgevochten jaren zestig van de vorige eeuw laat niemand zich meer binden door een algemene uitspraak. De kerkelijke bureaucratie laat zware geloofskwesties liever links liggen, en roept bij voorkeur mensenrechten, afschaffing van de doodstraf, kwijtschelding van schulden van arme landen, zo ze geen ach en wee roept over rampen en oorlogen - alsof niet iedereen dat deed.
Jezus beloofde dat de kerk nooit verzwolgen zal worden door de onderwereld, maar dat slaat op haar ware wezen, op het mystiek lichaam, op de gemeenschap der levende heiligen - die elkaar niet kennen. Het slaat niet op de stenen bouwwerken en de staven die parochies en bisdommen besturen en al het andere wat alleen de buitenkant betreft.
Dogma's maken, of men het nou wil of niet, de identiteit van de kerk - de ecclesia invisibilis - uit. Ze worden doorgaans afgekondigd als de nood zo hoog is dat de tegengeluiden verstommen. De grootste noodhulp is natuurlijk de Moeder van de kerk zelve, de Moeder van de Heer - die haar kinderen nimmer in de steek laat.
In de boodschap van 29 augustus 1945 zag Ida Peerdeman drie pausen: Pius X, Pius XII en....? In haar hunkering naar het vijfde en laatste mariale dogma, dat van Maria Mederlosseres, meende zij later in paus Paulus VI en nog later in Johannes Paulus II de begeerde derde paus te zien, die het dogma zou afkondigen. Maar de Vrouwe van alle Volkeren kijkt over de tijden heen en peilt de wil van kardinalaat en episcopaat. Die derde, begeerde paus ligt in een ver verschiet, in een tijd waarin de kerk al onzichtbaar zal zijn geworden, waarin de paus niet meer in een paleis zal wonen. Wellicht zal die paus zich Pius XIII noemen.
Dat is Maria zeker. Of het zo letterlijk in de H. Schrift staat, is geen kriterium. Het hoort bij de mariale mystiek en de mariale geschiedenis die zich in de loop der tijden heeft ontwikkeld. Maria werd Moeder van God genoemd op het Concilie van Efeze in 431. Later kwamen de andere mariale leerstukken. Vervolgens ging men bijbelpassages op Maria toepassen, bijvoorbeeld het Hooglied. Ook bekend is de uitspraak van Jesaja, Zie de maagd zal een Kind baren, God met ons. En dan is er het boek Openbaring, waar de Vrouwe met de zon bekleed, de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren boven haar hoofd op Maria wordt toegepast. De protestanten zien in die Vrouwe alleen het symbool van de Kerk. Ook het kroost van de Vrouw die de slang vertrapt, uit het begin van Genesis, wordt op Maria toegepast. Maar moderne katholieken protestantiseren en benadrukken het `kroost' - Jezus dus - en niet de Vrouw zelf. De Latijnse tekst van kerkvader Hieronymus spreekt in deze passage van "ipsa" (de Vrouwe dus), terwijl alle moderne versies van "ipse" - alleen de Zoon - uitgaan. De mariale mystiek heeft sinds Vaticaan Twee veel terrein prijsgegeven. Dat Zij ook Medeverlosseres is, wil de tegenwoordige kerk niet meer horen. Zo werd bijvoorbeeld het feest van Onze Lieve Vrouw ter Slaven, 24 september, afgeschaft, want de tegenwoordige kerk wil niet herinnerd worden aan de kruistochten. Maar Maria verloste niet alleen uit de letterlijke slavernij - in dit geval christenen in moorse gevangenschap -, maar men moet het ook opvatten in de zin van `verlossing uit de zonde'. Het idee van het medeverlossende werk van Maria raakte op de achtergrond. En daarom ligt het dogma waar de Amsterdamse Vrouwe om vraagt zo moeilijk en - als u het mij vraagt - in een ver verschiet.
VROUWE VAN ALLE VOLKEREN betekent dat Maria zich nu tot ALLE MENSEN richt, dus niet meer alleen en exclusief tot de katholieken. Dat Zij ALTIJD AL die titel had, blijkt uit het Magnificat, zoals te vinden bij Lucas: VANAF HEDEN ZULLEN ALLE VOLKEREN MIJ ZALIG PRIJZEN. Dat Zij zich met die titel in Amsterdam manifesteert, wil zeggen dat Zij die oude omschrijving uit het Magnificat in onze tijd wil ACTUALISEREN. Met die titel wil Zij aangeven dat Zij nu ook komt voor ALLE MENSEN DIE HAAR NOG NIET KENNEN, en vandaar komt het dat in het Gebed staat: DIE EENS MARIA WAS. Voor de katholieken willlen die woorden zeggen dat de Vrouwe van alle Volkeren werkelijk Maria is. Want iedereen kan zich wel Vrouwe van alle Volkeren noemen.
Met de afkondiging van het VIERDE DOGMA, Maria Ten Hemel Opneming, was alles met betrekking tot HAAR EIGEN PERSOON afgesloten. Ze was Moeder van God, Altijd Maagd, Onbevlekte Ontvangenis en met ziel en lichaam in de hemel opgenomen. Die vier dogma's betreffen dus Haar Zelf.
Het is logisch en vanzelfsprekend dat Zij in de hemel niet stil zit. Als MOEDER VAN DE MENSEN trekt Zij zich het lot van de mensen aan. Dat betekent dat er na 1950 een nieuw tijdperk, of een nieuwe fase, aanbreekt. In deze tijd, die "onze tijd is", wil Zij werken voor ons (wat Zij overigens altijd al deed), en vandaar komt het dat Zij - nu officieel! - Medeverlosseres, Middelares en Voorspreekster genoemd wil worden. Die drie benamingen, of functies, hangen samen met haar titel VROUWE VAN ALLE VOLKEREN DIE EENS MARIA WAS.
Professor Georges Cottier O.P., Zwitser van huis uit, later kardinaal, was huistheoloog van paus Johannes Paulus II. Hij was de ontwerper van het "mea culpa" waarmee de grote paus zich in 2000 namens de RK Kerk verontschuldigde voor de wereld, voor de misdaden die de Kerk in de loop der eeuwen had begaan (kruistochten, inquisitie, kolonisatie, collaboratie met verkeerde regimes, et cetera). Cottier was ook de man die in de jaren zestig pleitte voor verzoening van de RK Kerk met de Vrijmetselarij.
Op 29 mei 2002 gaf deze geleerde theoloog een lezing in Rome over het "Medeverlosseresschap". Cottier erkent dat men Maria in het verleden Medeverlosseres heeft genoemd, en zelfs lijkt hij te erkennen dat Zij die titel verdient, maar hij moet constateren dat die titel niet figureert in de stukken van het Tweede Vaticaans Concilie. En dat is niet - lijkt hij te suggereren - om oecumenische (dus opportune!) redenen, maar dat is omdat de titel Medeverlosseres de indruk wekt - de INDRUK wekt - dat er iets wordt afgedaan aan het verlossingswerk van Christus - die onze enige Middelaar en Verlosser is. Wel is het zo - zegt Cottier - dat het Concilie oproept om over deze kwestie na te denken! Cottier stelt voorlopig vast dat Maria een uniek aandeel in de Verlossing heeft, en dat de gelovigen op hun - geringere - wijze medeverlossers en medeverlosseressen zijn. Cottier noemt Maria "Moeder van de Kerk". Zij is het model (typus) van de Kerk. En Zij is niet buiten de Kerk. (Dat laatste lijkt strijdig met het idee "Vrouwe van ALLE VOLKEREN, Moeder van ALLE MENSEN.